Είτε είσαι παιδί ή έφηβος που έχει υποχρεώσεις με σχολείο και φροντιστήριο είτε ενήλικας που εργάζεται και επιβάλλεται να φροντίσει μια ολόκληρη οικογένεια είναι ξεκάθαρο ότι δεν πρέπει να παραμελείς τον εαυτό σου. Για την ακρίβεια, πρέπει να φροντίζεις να έχεις κάποιες ώρες για τον εαυτό σου μέσα σε κάθε 24ωρο. Σου φαίνεται δύσκολο; Ακόμη κι αν είναι, πρέπει να καταφέρεις να… στριμώξεις εντός κάθε μέρας τον δικό σου ελεύθερο χρόνο για να κάνεις ό,τι σε ικανοποιεί και σε ξεκουράζει. Βλέπεις, δεν πρόκειται απλά για διασκέδαση που κι αυτή μόνο αμελητέα δεν πρέπει να θεωρείται. Μιλάμε για υγεία. Ναι, είναι θέμα της υγείας σου όλο αυτό. Το να καταφέρεις να βάλεις στο 24ωρό σου χρόνο αποκλειστικά για σένα.
Το πόσο σημαντικό είναι να συμβεί αυτό επιβεβαιώνουν αποτελέσματα / ευρήματα από έρευνα που διεξήγαγε Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Σε ερωτηματολόγιο που κλήθηκαν να απαντήσουν 21.000 Αμερικανοί πολίτες, διαπιστώθηκε ότι εκείνοι που είχαν περισσότερο ελεύθερο χρόνο για τον εαυτό τους και τα χόμπι τους, ήταν σαφώς πιο χαρούμενοι και ευτυχισμένοι. Όσο περισσότερο χρόνο είχαν κάποιοι από τους συμμετέχοντες τόσο περισσότερο χαρούμενοι αισθάνονταν σε σχέση μ’ εκείνους που το 24ωρό τους ήταν γεμάτο επαγγελματικές και οικιακές υποχρεώσεις. Πόσος ελεύθερος χρόνος το 24ωρο θεωρείται επαρκής για να γεμίσει ευεξία και χαμόγελο έναν άνθρωπο; Δύο ώρες θεωρείται κάτι παραπάνω από ικανοποιητικός χρόνος.
Αυτή δεν είναι η πρώτη σχετική μελέτη. Πριν από χρόνια, σε παρόμοια που είχε διενεργηθεί από άλλο αμερικανικό Πανεπιστήμιο, οι ερευνητές… στόχευσαν σε συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα και πιο συγκεκριμένα τους ανθρώπου μεγαλύτερης ηλικίας. Οι ηλικιωμένοι λοιπόν κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτηματολόγια και να περιγράψουν τι κάνουν καθημερινά. Αρκετοί, παρότι ήταν άνθρωποι τρίτης ηλικίας που είχαν βγει σε σύνταξη δεν είχαν ελεύθερο χρόνο γιατί κρατούσαν τα εγγόνια τους και γενικώς έκαναν δουλειές των παιδιών τους. Εύλογα λοιπόν αρκετοί εξ’ αυτών απάντησαν ότι δεν έχουν ελεύθερο χρόνο και είναι γεμάτοι στρες ενώ αισθάνονται και κόπωση. Ωστόσο, οι περισσότεροι πολυάσχολοι είχαν και ένα κέρδος απ’ όλο αυτό.Η εγκεφαλική τους λειτουργία ήταν πιο δυνατή από των υπολοίπων. Είχαν την ικανότητα να θυμούνται περισσότερο και να σκέφτονται πιο γρήγορα.
Όπως φαίνεται λοιπόν, σε κάθε τι υπάρχει και η άλλη πλευρά. Κάτι κερδίζεις, κάτι χάνεις. Το να έχεις ελεύθερο χρόνο αυξάνει τα επίπεδα ευεξίας ωστόσο οι ηλικιωμένοι που παραμένουν πολυάσχολοι αισθάνονται χρήσιμοι και παράλληλα διατηρούν γερή τη μνήμη τους.
Comentários