top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαΝικόλαος Τούμπας

Ανθεκτικότητα και Παρακίνηση μετά από ένα χρόνο COVID-19


“Πανδημία”, “COVID-19”, “Lockdown”, “Απομακρυσμένη Εργασία” “Τηλεδιάσκεψη” και άλλες πολλές λέξεις και έννοιες μπήκαν βίαια στη ζωή μας σχεδόν ένα χρόνο πριν. Κανένας από εμάς δεν είχε γνωρίσει στο παρελθόν μια αντίστοιχη κατάσταση, πόσο μάλλον είχε πιστέψει ότι ένα τέτοιο σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα τη σημερινή εποχή.


Και όμως, συνέβη. Και επιπλέον, συνέβη και πολύ γρήγορα. Πριν προλάβουμε να το συνειδητοποιήσουμε, να προετοιμαστούμε, να προγραμματίσουμε τις επόμενες ενέργειές μας, να προσαρμόσουμε τη ζωή μας σε αυτή τη νέα σκληρή πραγματικότητα.


Ενώ λοιπόν θα περίμενε κανείς ότι κάτω από τέτοιες απότομες και βίαιες συνθήκες, η κοινωνία μας θα ήταν αδύνατον να ανταπεξέλθει, με αποτέλεσμα την πλήρη κατάρρευσή της, τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά, συνέβη κάτι πραγματικά αξιοθαύμαστο. Οι άνθρωποι, ο καθένας στο επίπεδο που του αντιστοιχεί, σηκώσαμε το ανάστημά μας απέναντι στο “Τέρας” που λέγεται COVID και συνεχίσαμε να προχωράμε μπροστά. Προχωρήσαμε μπροστά βρίσκοντας τρόπους να προστατευτούμε, να κινηθούμε, να επικοινωνήσουμε, να εργαστούμε, να ξεσκάσουμε.


Ο επαγγελματικός μικρόκοσμος της ασφαλιστικής αγοράς στην Ελλάδα είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα όσων αναφέρω παραπάνω. Είμαι σίγουρος ότι σε οποιαδήποτε συζήτηση προ COVID εποχής, όλοι θα συμφωνούσαν ότι άμα ξαφνικά ερχόταν μια πανδημία που θα έκλεινε την πλειοψηφία του πληθυσμού στα σπίτια του, που το λιανεμπόριο και η εστίαση θα ήταν για μήνες κλειστά, που ο τουρισμός θα ήταν ανύπαρκτος, που όλοι θα φοβόντουσαν να συναντήσουν τον οποιοδήποτε με το φόβο της έκθεσης στον κορωνοϊό, το επάγγελμα του Ασφαλιστικού Διαμεσολαβητή θα είχε καταστραφεί. Όλοι, συμπεριλαμβάνοντας και τον εαυτό μου, θα πιστεύαμε ότι θα ήταν πρακτικά αδύνατο ο Ασφαλιστής να κάνει τη δουλειά του κάτω από τέτοιες συνθήκες, με αποτέλεσμα την επαγγελματική και οικονομική κατάρρευσή του.



Αντί όμως να ζήσουμε, όπως θα θεωρούσαμε αναμενόμενο, μια κατάρρευση της ασφαλιστικής αγοράς, αφού πέρασε το μούδιασμα των πρώτων ημερών του πρώτου “Lockdown”, βιώσαμε μια πρωτοφανή κινητοποίηση και δραστηριότητα στον ασφαλιστικό κλάδο από επαγγελματίες που ήταν αποφασισμένοι να ανταπεξέλθουν στην όποια δυσκολία έβρισκαν μπροστά τους. Μέσα σε λίγες ημέρες, τα κινητά και οι υπολογιστές των περισσοτέρων είχαν αποκτήσει όλες τις πλατφόρμες ψηφιακής επικοινωνίας (Zoom, Webex, Teams, Viber, Skype, κλπ), οι καθημερινές επισκέψεις στο γραφείο για τη διεκπεραίωση των ασφαλιστικών εργασιών αντικαταστάθηκαν σχεδόν πλήρως από την απομακρυσμένη επικοινωνία και την ηλεκτρονική αποστολή των απαραίτητων εγγράφων, η συνεχής και επιβεβλημένη εκπαίδευση μετατράπηκε από δια ζώσης σε E-Learning, και οι συναντήσεις με το υπάρχον και υποψήφιο πελατολόγιο έγιναν απομακρυσμένες όπου ήταν δυνατό.


Όλη αυτή η προσπάθεια από τη ραχοκοκαλιά της ασφαλιστικής αγοράς - τους Ασφαλιστικούς Διαμεσολαβητές - δεν θα μπορούσε να καρποφορήσει αν δεν είχε και την άμεση και ουσιαστική υποστήριξη τόσο από τα Ασφαλιστικά γραφεία όσο και από τις Ασφαλιστικές Εταιρείες. Τόσο οι Ασφαλιστικές Εταιρείες, όσο και οργανισμοί όπως ο δικός μας, το ΠΑΡΟΝ, επέδειξαν τρομερά αντανακλαστικά, προσαρμόστηκαν ταχύτατα στις νέες συνθήκες, τροποποίησαν τη λειτουργία τους και τα συστήματά τους για να μπορούν ανταπεξέλθουν στις νέες συνθήκες, εκπαίδευσαν το σύνολο του προσωπικού τους στους νέους τρόπους δουλειάς και επικοινωνίας, προσάρμοσαν τα εκπαιδευτικά τους προγράμματα για να είναι συμβατά και κατάλληλα με την ψηφιακή απομακρυσμένη εκπαίδευση και εξασφάλισαν την απρόσκοπτη παροχή των υπηρεσιών τους προς το δίκτυο των συνεργατών τους.


Θεωρώ όμως ότι το κυριότερο και σημαντικότερο επίτευγμα οργανισμών όπως το ΠΑΡΟΝ, είναι ότι κράτησαν τη μικρο-κοινωνία τους ενεργή, υποστηρίζοντας, παρακινώντας και προτρέποντας τους Συνεργάτες τους να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό, συμβάλλοντας και συντελώντας ουσιαστικά στη διατήρηση της παραγωγικότητας του Ασφαλιστικού Κλάδου.


Μετά από ένα χρόνο με COVID-19 στη ζωή μας, είμαι πλέον πεπεισμένος ότι το επάγγελμα του Ασφαλιστικού Διαμεσολαβητή είναι πολύ πιο ανθεκτικό από όσο πιστεύαμε, και είναι βέβαιο πως ο Επαγγελματίας Ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής έχει το μέλλον του εξασφαλισμένο. Εμείς στο ΠΑΡΟΝ είμαστε εδώ για να το επιβεβαιώσουμε.


Είμαστε ΠΑΡΟΝ & Συνεχίζουμε…


Νικόλαος Χ. Τούμπας

Γενικός Διευθυντής ΠΑΡΟΝ

11 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page