top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαΟμάδα Σύνταξης ΠΑΡΟΝ

6+1 tips για καλή φυσική κατάσταση: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε


«Νους υγιής εν σώματι υγιεί» έλεγαν οι αρχαίοι, που σημαίνει ότι για να είναι ο νους μας υγιής…πρέπει και το σώμα μας να είναι υγιές. Πόσο σπουδαία, διαχρονική φράση που σχεδόν όλοι μας τείνουμε να ξεχνάμε απορροφημένοι από τις υποχρεώσεις μας στη ρουτίνα της καθημερινότητας.

Ανεξαρτήτως σωματικής διάπλασης και εμφάνισης το να έχουμε καλή φυσική κατάσταση είναι επιθυμία όλων μας. Λογικό και αναμενόμενο, αλλά για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος χρειάζεται πρόγραμμα, μια σχετική πειθαρχία και φυσικά χρόνος!

Στο άρθρο που ακολουθεί, θα αναπτύξουμε μια σειρά από χρήσιμες συμβουλές που θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας αν θέλουμε ένα γερό σώμα, δυνατό ανοσοποιητικό και μεγαλύτερες αντοχές σε όλα τα επίπεδα.

Μέχρι να πάρουμε την άδεια ή τις άδειες του καλοκαιριού, οι περισσότεροι από εμάς ζούμε και εργαζόμαστε στις πόλεις της Ελλάδας που τους καλοκαιρινούς μήνες κυριολεκτικά «βράζουν» κατά περιόδους. Και όταν λέμε «βράζουν», εννοούμε ότι καταγράφουν σοβαρά υψηλές θερμοκρασίες που σε πολλές περιπτώσεις φτάνουν και τους δύο βαθμούς κελσίου πάνω από τον μέσο όρο της περιοχής. Αυτό παρατηρείται λόγω των κτηρίων, των δρόμων και των υποδομών στα πυκνοκατοικημένα αστικά κέντρα, που τείνουν να απορροφούν και να διατηρούν περισσότερη θερμότητα, σε σχέση με άλλες πράσινες περιοχές, δημιουργώντας ασφυκτικές συνθήκες. Ένα φαινόμενο που η υπηρεσία για το περιβάλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης το έχει ονομάσει “αστική θερμονησίδα” και που όπως φαίνεται λόγω της κλιματικής αλλαγής θα μας απασχολεί όλο και περισσότερο τα επόμενα χρόνια, θέτοντας σε κίνδυνο ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες όπως τα παιδιά και τους ηλικιωμένους. Υπάρχει τρόπος να καταπολεμηθεί το συγκεκριμένο φαινόμενο; Με τη δημιουργία περισσότερων πράσινων χώρων δροσιάς και νερού στα αστικά κέντρα το συγκεκριμένο φαινόμενο μπορεί να εξασθενήσει. Μια προσέγγιση που ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος συστήνει στα κράτη μέλη να υιοθετήσουν το συντομότερο για το καλό των πολίτων. Μέχρι όμως να φτιαχτούν αυτά τα πάρκα εμείς τι κάνουμε; Πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις ακραίες θερμοκρασίες στις πόλεις μας; Ακολουθούν 6 + 1 Προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση του καύσωνα:


Αποφεύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις. Αναζητούμε δροσερούς εσωτερικούς χώρους, όπως κλιματιζόμενα δωμάτια, εμπορικά κέντρα ή δημόσιες εγκαταστάσεις που προσφέρουν δροσιά και αποφεύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις. Φοράμε κατάλληλα ρούχα. Φοράμε ελαφριά, ανοιχτά ρούχα που να καλύπτουν το σώμα μας και δεν ξεχνάμε το καπέλο. Χρησιμοποιούμε αντηλιακό . Χρησιμοποιούμε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας (SPF) για να προστατευθούμε από την ηλιακή ακτινοβολία. Αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο κατά τις ώρες μεγαλύτερης έντασης, συνήθως από τις 10 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα. Ενυδατωνόμαστε. Πίνουμε νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας για να παραμείνουμε ενυδατωμένοι. Αποφεύγουμε την κατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης και φροντίζουμε να τρώμε υγιεινά φρέσκα φρούτα και λαχανικά που περιέχουν υψηλά επίπεδα νερού. Κρατάμε το σπίτι μας δροσερό Χρησιμοποιούμε κλιματισμό ή ανεμιστήρες για να διατηρούμε μια δροσερή εσωτερική θερμοκρασία. Αν δεν έχουμε πρόσβαση σε κλιματιζόμενο χώρο, ψεκάζουμε το σώμα μας με νερό, κάνουμε συχνά ντουζ ή χρησιμοποιούμε υγρά μαντηλάκια για να δροσίσουμε το δέρμα μας. Αποφεύγουμε την εξαντλητική φυσική άσκηση. Κατά τις ημέρες με υψηλές θερμοκρασίες, αποφεύγουμε τις δραστηριότητες που απαιτούν έντονη σωματική άσκηση. Αν χρειάζεται να εργαστούμε ή να γυμναστούμε σε εξωτερικό χώρο, καλύτερα να το κάνουμε τις πιο δροσερές ώρες της ημέρας, όπως το πρωί ή το απόγευμα. Μένουμε ενημερωμένοι. Ενημερωνόμαστε για τις προειδοποιήσεις καύσωνα. Παρακολουθούμε τις προειδοποιήσεις και ακούμε τις οδηγίες των ειδικών.

Οι παραπάνω οδηγίες μπορεί να φαίνονται τυπικές είναι όμως καθοριστικής σημασίας για την υγεία μας και την καθημερινότητά μας, ειδικά όταν κάθε καλοκαίρι που περνάει αντιμετωπίζουμε όλο και πιο έντονες καιρικές συνθήκες που επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής μας.

Πηγή: Insurance Daily


5 Προβολές0 Σχόλια

Comments


bottom of page