top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαΟμάδα Σύνταξης ΠΑΡΟΝ

Αύξηση στα καύσιμα: πώς να την αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά




Τους τελευταίους μήνες, οι ιδιοκτήτες οχημάτων παρακολουθούν ένα θρίλερ με τις τιμές των καυσίμων, που συνεχώς αυξάνονται. Σύμφωνα με το Υπουργείο Ανάπτυξης, σε πολλούς νομούς η τιμή ανά λίτρο πλησιάζει ή και ξεπερνά τα 2 ευρώ.

Οι τιμές των καυσίμων εξαρτώνται κατά μεγάλο βαθμό από τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, οι οποίες με τη σειρά τους εξαρτώνται από τις διεθνείς εξελίξεις. Για παράδειγμα, σημειώθηκε μεγάλη αύξηση στην τιμή του πετρελαίου στα τέλη του περασμένου μήνα όταν γινόταν συζήτηση στην Ευρώπη για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Όποιοι κι αν είναι οι λόγοι, η πραγματικότητα παραμένει ότι οι τιμές των καυσίμων είναι αυξημένες και δημιουργούν πρόβλημα στους οδηγούς. Καθώς για πολλούς από εμάς το αυτοκίνητο είναι απαραίτητο μέσο μετακίνησης, αξίζει να βρούμε τρόπους να εξοικονομήσουμε βενζίνη και να βοηθήσουμε το πορτοφόλι μας.

Πώς να εξοικονομήσεις βενζίνη

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείς να εξοικονομήσεις βενζίνη και να κάνεις πιο αποτελεσματική χρήση του οχήματός σου. Αλλά μπορείς να αλλάξεις και κάποιες συνήθειες για να απεξαρτηθείς όσο μπορείς από το αυτοκίνητο.

Αναζήτηση φτηνότερης βενζίνης

Ο πρώτος και ίσως πιο άμεσος τρόπος είναι να αναζητήσεις φτηνότερη βενζίνη. Μπορείς να έχεις εικόνα των βενζινάδικων της περιοχής σου και να βρίσκεις το πιο οικονομικό. Η εφαρμογή fuelGR είναι μια καλή λύση για αυτό, καθώς σου επιτρέπει να βρίσκεις πάντα το φθηνότερο πρατήριο καυσίμων εύκολα και γρήγορα. Καλό είναι να μην περιμένεις μέχρι τελευταία στιγμή για να βάλεις βενζίνη έτσι ώστε να έχεις την ευχέρεια να διαλέξεις πρατήριο που να έχει πιο καλές τιμές.


Επίσης, υπάρχει και η δυνατότητα λήψης επιδόματος βενζίνης, για το οποίο δικαιούχοι ορίζονται όσοι έχουν εισόδημα έως 30.000 ευρώ και έχουν στην κατοχή τους ένα όχημα ή μηχανή. Συγκεκριμένα, η επιδότηση καυσίμων είναι 0,22 λεπτά ανά λίτρο για 60 λίτρα τον μήνα.

Αποτελεσματικότερη οδήγηση

Όπως θα γνωρίζεις, ο τρόπος που οδηγείς επηρεάζει την κατανάλωση καυσίμων στο αυτοκίνητό σου. Υπάρχουν κάποια πράγματα που καλό είναι να έχεις υπόψη για να εξασφαλίσεις ότι κάνεις την καλύτερη χρήση του οχήματός σου και δεν σπαταλάς καύσιμα άσκοπα.

  • Απόφυγε να έχεις τη μηχανή αναμμένη χωρίς να κινείς το αυτοκίνητο.

  • Πάτα γκάζι και φρένο με σταθερό ρυθμό.

  • Άλλαξε έγκαιρα ταχύτητα. Όσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητα που βάζεις στην οδήγηση, τόσο μικρότερη είναι η ταχύτητα του κινητήρα, βελτιώνοντας την απόδοση καυσίμου.

  • Χρησιμοποίησε το cruise control (σύστημα ελέγχου ταχύτητας ταξιδιού). Βοηθά το όχημα να διατηρεί σταθερή ταχύτητα και είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε μεγάλες διαδρομές, σε λεωφόρους και στο εθνικό οδικό δίκτυο.

  • Μείωσε το βάρος του αυτοκινήτου. Αν κρατάς αντικείμενα στο πορτ-μπαγκάζ ή στη μπαγκαζιέρα, αυτό επιβαρύνει την απόδοση καυσίμου.

  • Μείωσε τη χρήση του κλιματιστικού. Κάποιες φορές θα είναι απαραίτητο, ειδικά το καλοκαίρι, αλλά η χρήση του καταναλώνει περισσότερα καύσιμα.

  • Διατήρησε τα ελαστικά φουσκωμένα στη σωστή πίεση. Τα λιγότερο φουσκωμένα ελαστικά μπορούν να επιβαρύνουν την απόδοση καυσίμου έως και 5% σε κάποιες περιπτώσεις.

Σωστή συντήρηση

Εξοικονόμηση καυσίμων μπορεί να γίνει και όταν δεν οδηγείς, αν προσέχεις το αυτοκίνητό σου να έχει σωστή συντήρηση. Κάποια πράγματα που πρέπει να προσέξεις, που επηρεάζουν την απόδοση καυσίμου στο αυτοκίνητό σου:

  • Έλεγχος στάθμης υγρών (π.χ. έλαιο κινητήρα, αντιψυκτικό, έλαιο κιβωτίου μετάδοσης, φρένα, υδραυλικό σύστημα υποβοήθησης οδήγησης, νερού υαλοκαθαριστήρα, κλπ.)

  • Έλεγχος μηχανικής αντοχής ιμάντων του κινητήρα

  • Έλεγχος καταπόνησης ή εμφάνισης ρωγμών σε στόμια, ιμάντες, καλώδια

  • Έλεγχος πίεσης ελαστικών

  • Λίπανση κινούμενων εξαρτημάτων

  • Αντικατάσταση φθαρμένων φίλτρων αέρα, καυσίμου, ελαίου

Μείωση χρήσης του αυτοκινήτου

Κακά τα ψέματα, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να εξοικονομήσεις καύσιμα είναι να χρησιμοποιείς λιγότερο το αυτοκίνητό σου. Ανάλογα με την καθημερινότητα και τις συνθήκες εργασίας σου, αυτό μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους.

Εναλλακτικές μορφές μετακίνησης

Για μικρές αποστάσεις αξίζει να δεις τι εναλλακτικές έχεις για τη μετακίνησή σου. Πέρα από τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα γνωστά σε όλους μας ταξί, μπορείς να χρησιμοποιήσεις και ποδήλατο ή πατίνι. Το πρώτο μάλιστα προσφέρει και το πλεονέκτημα της άσκησης.

Παρότι οι ελληνικές πόλεις δεν είναι οι πιο φιλικές προς τους ποδηλάτες, υπάρχουν σχέδια για προώθηση αυτού του μέσου με την κατασκευή ποδηλατοδρόμων και την ενθάρρυνση των πολιτών να το χρησιμοποιούν, κάτι που έκαναν ήδη μέσα στην πανδημία.

Αλλά και το ηλεκτρικό πατίνι γίνεται όλο και πιο δημοφιλές στους κατοίκους των πόλεων χάρη στην ευκολία και την αποδοτικότητά του. Αρκεί οι επίδοξοι οδηγοί να ακολουθούν τους κανόνες του Κ.Ο.Κ. για την ασφάλειά τους.

Car Sharing

Ο διαμοιρασμός αυτοκινήτου (car sharing) και ο συνεπιβατισμός (carpooling) είναι δύο όροι που σίγουρα θα κινήσουν το ενδιαφέρον των οδηγών, καθώς βοηθούν με τη σειρά τους στην εξοικονόμηση καυσίμων.

Μάλιστα στηρίζονται και από το Υπουργείο Μεταφορών ως μέρη της λύσης για τις μεταφορές στις πόλεις. Ακόμα και αν κάποιος δεν χρησιμοποιεί εφαρμογές ή site για τις δύο αυτές λύσεις, είναι κάτι που μπορεί να γίνει και μεταξύ ατόμων, με σωστή συνεννόηση.

Για παράδειγμα, αν έχεις κάποιον συνάδελφο στη δουλειά σου που οδηγείτε και οι δύο και μένετε σε κοντινή περιοχή, μπορείτε να πηγαίνετε μαζί στη δουλειά με ένα αυτοκίνητο. Ή να μοιράζεσαι ένα αυτοκίνητο με μέλη της οικογένειάς σου και να συντονίζεστε μεταξύ σας για το ποιος το χρειάζεται και ποια μέρα.

Εργασία από το σπίτι

Για τους περισσότερους από εμάς, η βασική μας μετακίνηση είναι από και προς τον χώρο εργασίας. Η πανδημία μας έδειξε ότι σε πολλές περιπτώσεις η δουλειά μπορεί να γίνει και από το σπίτι, και έχει πολλαπλά οφέλη.

Ένα από αυτά τα οφέλη είναι και η μείωση της κίνησης στους δρόμους και η μειωμένη χρήση του αυτοκινήτου. Αν η εργασία σου το επιτρέπει, μπορείς κάποιες μέρες να εργάζεσαι από το σπίτι και να εξοικονομείς έτσι καύσιμα.

Αν, παρόλα αυτά, το αυτοκίνητο είναι απαραίτητο για την καθημερινότητά σου και δεν μπορείς να περιορίσεις τη χρήση του, μην απελπίζεσαι. Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να εξοικονομήσεις χρήματα.

Εξοικονόμηση μέσω της ασφάλισης

Το αυτοκίνητο έχει πολλά κόστη, ένα εκ των οποίων είναι και τα καύσιμα. Ένα άλλο κόστος είναι εκείνο της ασφάλισης. Αυτό μάλιστα είναι απαραίτητο κόστος γιατί η κυκλοφορία ενός οχήματος χωρίς ασφάλεια είναι παράνομη και σημαντικά ρίσκα.

Και εδώ λοιπόν σου δίνεται η δυνατότητα να εξοικονομήσεις κάποια χρήματα, με διάφορους τρόπους. Ας τους δούμε με λεπτομέρεια:

Κάνε ετήσιο συμβόλαιο ασφάλισης

Σε αντίθεση με τρίμηνη ή εξάμηνη πληρωμή, το ετήσιο ασφαλιστήριο συμβόλαιο για το αυτοκίνητό σου συμφέρει περισσότερο, καθώς σου προσφέρει μεγαλύτερη σταθερότητα και πιθανόν και κάποια έκπτωση στα ασφάλιστρα. Έτσι θα επωφεληθείς από σταθερές τιμές που δεν θα επηρεάζονται από τους παράγοντες αύξησης των ασφαλίστρων, όπως είναι η αύξηση της κίνησης ή η κατανάλωση βενζίνης. Ενδεικτικά, η Eurolife FFH παρέχει έκπτωση 10% για τα ετήσια συμβόλαια.

Αναζήτησε εκπτώσεις

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, η ασφάλιση είναι απαραίτητη για τους ιδιοκτήτες οχημάτων. Έτσι υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός στην αγορά ασφάλισης αυτοκινήτου και πολλές εταιρείες κάνουν εκπτώσεις στα ασφάλιστρα. Μπορείς να αναζητήσεις εκπτώσεις με διάρκεια γι να εξασφαλίσεις ότι το ασφάλιστρο δεν θα αυξηθεί ξαφνικά στην επόμενη ανανέωση.

Στην Eurolife FFH υπάρχει ειδική έκπτωση για την κάλυψη της αστικής ευθύνης για νέους πελάτες, όπου παρέχεται:

  • 10% έκπτωση*για το 1ο έτος ασφάλισης, σε όλα τα προγράμματα ασφάλισης (Safe Drive Standard και Safe Drive Plus)

  • 5% έκπτωση*για το 2ο έτος ασφάλισης, σε όλα τα προγράμματα ασφάλισης (Safe Drive Standard και Safe Drive Plus)

Αν επιλέξεις ετήσιο συμβόλαιο, η έκπτωση αυτή μπορεί να συνδυαστεί με την παραπάνω!

Ασφάλισε την κατοικία σου

Σε όλο αυτό το άρθρο μιλάμε για τιμές καυσίμων και ασφάλεια αυτοκινήτου. Τι σχέση έχει η ασφάλεια σπιτιού, θα ρωτήσεις. Και όμως έχει σχέση! Η ασφάλεια σπιτιού έχει μεγάλο νόημα αυτή την εποχή, καθώς τα έντονα καιρικά φαινόμενα αυξάνονται σε συχνότητα και υπάρχει και έξαρση στις ληστείες.

Μάλιστα το περιεχόμενο του σπιτιού είναι κάτι που μπορεί να θεωρείς δεδομένο, όμως έχει μεγάλη αξία και μπορεί να σου φέρει μεγάλη αναστάτωση αν υποστεί ζημιές.

Για παράδειγμα, τα αντικείμενα στο σπίτι σου μπορεί να κοστίζουν 18.000€ ενώ ένα πρόγραμμα ασφάλισης κτηρίου και περιεχομένου όπως το Multihome Ολοκληρωμένο έχει κόστος 100€ / χρόνο (για ένα σπίτι 90 τετραγωνικών).

Ασφαλίζοντας λοιπόν το αυτοκίνητό σου και το σπίτι σου στην Eurolife FFH κερδίζεις αυτόματα έκπτωση 5% και στα δύο ασφαλιστήρια, στο σύνολο των καλύψεων.

Άρα, έχεις μία επιπλέον έκπτωση για το αυτοκίνητό σου!


11 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page