top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαΟμάδα Σύνταξης ΠΑΡΟΝ

Ασφάλιση κατοικίας - «Δικλείδες ασφαλείας» για τη σωστή υλοποίηση της έκπτωσης στον ΕΝΦΙΑ


Στα 25 εκατ. ευρώ υπολογίζεται το δημοσιονομικό ισοδύναμο για την παροχή του 10% έκπτωσης στον ΕΝΦΙΑ λόγω ασφάλισης

Τρόπους για να μην γίνει το νέο μέτρο εργαλείο φοροδιαφυγής αναζητά το υπουργείο οικονομικών

του Νίκου Σακελλαρίου

«Δικλείδες ασφαλείας» έναντι των επιτηδείων με μεγάλα ακίνητα οι οποίοι θα θελήσουν να τα ασφαλίσουν έναντι μικρών ποσών για να κερδίσουν το 10% σε έναν υψηλό ΕΝΦΙΑ, θα βάλει ο νέος νόμος που θα κατατεθεί προς ψήφιση αυτή την εβδομάδα. Για παράδειγμα, ένα ακίνητο αξίας 1.000.000 ευρώ θα έχει εκπιπτόμενο ΕΝΦΙΑ πολύ υψηλότερο από ένα χαμηλό ασφάλιστρο. Οπότε θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν τα ασφάλιστρα ακινήτου κατά τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει μία ισοδύναμη σχέση.

Πάνω στο τραπέζι βρίσκονται διάφορα σενάρια με το επικρατέστερο να προβλέπει τη θέσπιση ελάχιστου ύψους ασφάλιστρου ανάλογα με την αντικειμενική αξία του ακινήτου.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση για να δοθεί έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει η ασφάλιση να καλύπτει το 100% της αξίας της κατοικίας, πράγμα που σημαίνει ότι θα λαμβάνονται υπόψη οι φορολογήσιμες επιφάνειες της κατοικίας όπως προσδιορίζονται στο περιουσιολόγιο και στο έντυπο Ε9. Δηλαδή θα χρησιμοποιηθεί ο Αριθμός Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ) που θα πρέπει να εναρμονιστεί και με τη δήλωση του Ε9 εάν έχουν γίνει μεταβολές.

Η έκπτωση θα είναι στο συνολικό φόρο και για ένα ακίνητο (κτίσμα)

Η έκπτωση υπολογίζεται στο συνολικό ποσό του κύριου και του «συμπληρωματικού» φόρου που επιβάλλεται στην περίπτωση που η αντικειμενική αξία ενός ακινήτου υπερβαίνει τις 400.000 ευρώ και προσαυξάνεται με συγκεκριμένους συντελεστές. Πέραν των παραπάνω οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

- Η μείωση 10% του ΕΝΦΙΑ αφορά μόνο το ασφαλισμένο κτίσμα και όχι το σύνολο της ακίνητης περιουσίας.

- Ως αξία του ακινήτου, λαμβάνεται η αξία του κτίσματος ή των κτισμάτων, μη υπολογιζόμενης της αξίας του οικοπέδου.

- Προϋπόθεση για να λάβει κάποιος τη μείωση 10% είναι να έχει ασφαλίσει τη κατοικία ή τις κατοικίες για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρες για ολόκληρο το προηγούμενο έτος.

Σε διαφορετική περίπτωση η έκπτωση είναι αναλογική με το χρόνο ασφάλισης αλλά με ελάχιστο χρονικό διάστημα τους 3 μήνες το χρόνο.


Πηγή: Underwriter

15 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page