top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαΟμάδα Σύνταξης ΠΑΡΟΝ

Α. Σαρρηγεωργίου: Οι εξελίξεις στην ασφαλιστική αγορά το 2023

Έγινε ενημέρωση: 9 Ιαν



Στις εξελίξεις που αφορούν την ανάπτυξη της ασφαλιστικής αγοράς στην Ελλάδα, τις επιπτώσεις του πληθωρισμού στη λειτουργία και τα κόστη της ασφαλιστικής βιομηχανίας, τους τομείς που εστιάζουν την πολιτική τους οι ασφαλιστικές εταιρείες και το κανονιστικό πλαίσιο αναφέρθηκε από τη βήμα του Insurance & Reinsurace Meeting o Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, πρόεδρος της ΕΑΕΕ.

Όπως εξήγησε η άνοδος του πληθωρισμού επηρεάζει τις επενδύσεις, την οικονομία γενικότερα και ειδικότερα τα κόστη των αποζημιώσεων, τα κόστη λειτουργίας και το εισόδημα των καταναλωτών και κατ΄επέκταση το ασφαλιστικό “κενό” στον κλάδο. Παρά τις δυσμενείς οικονομικές συγκυρίες η ελληνική οικονομία διαγράφει θετική τροχιά με το μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής του πραγματικού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος να υπολογίζεται στο 2,2% το 2023. “Η ασφαλιστική αγορά μεγεθύνεται γρήγορα, αλλά σε σχέση με 10 χρόνια πριν ο κλάδος ήταν μεγαλύτερος”.

Το κενό στην ασφαλιστική προστασία στη χώρα, παραμένει κατά τον κ. Σαρρηγεωργίου μεγάλο, στον τομέα των συντάξεων με την έκρηξη του δημογραφικού προβλήματος και στον τομέα της υγείας με την μεγάλη επιβάρυνση του ΕΣΥ. Θετικό χαρακτήρισε το μέτρο για την μείωση του ΕΝΦΙΑ με την ασφάλιση κατοικίας, ωστόσο ανέφερε ότι σε μία χώρα με μεγάλα ποσοστά ιδιοκατοίκησης και πολλές ανασφάλιστες κατοικίες δεν υποστήριξαν όλα τα κόμματα την πρόταση της ΝΔ για την κάλυψη των πολιτών.



Σε σχέση με το κανονιστικό ευρωπαϊκό πλαίσιο ο κ. Σαρρηγεωργίου αναφέρθηκε στην ανάγκη διασφάλισης της αγοράς και των πολιτών από την πολυπλοκότητα που μπορεί να δημιουργήσει “χώρο” για την είσοδο εναλλακτικών παικτών στην ασφάλιση.

Τομείς που οι ασφαλιστικές εταιρείες εστιάζουν την πολιτική τους είναι μεταξύ άλλων, η εφαρμογή των ESG, η ενσωμάτωση της διαφορετικότητας και η προσέλκυση ικανών και ταλαντούχων στελεχών.

Πηγή: Insurance Daily

12 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page