top of page
Αναζήτηση
Εικόνα συγγραφέαΟμάδα Σύνταξης ΠΑΡΟΝ

CEO Google: "Το ΑΙ θα αλλάξει όλα τα προϊόντα όλων των εταιρειών"


Αυτό δήλωσε ο CEO της Google και της μητρικής της Alphabet, Sundar Pichai, σε συνέντευξη του σε δημοφιλή εκπομπή στις ΗΠΑ την περασμένη Κυριακή (Πάσχα). Τα όσα είπε στη συνέντευξη κάνουν από τότε το γύρο του κόσμου στέλνοντας κύματα...ανατριχίλας σε οργανισμούς και επιχειρήσεις.

Η κοινωνία πρέπει να πάρει πολύ στα σοβαρά τις προόδους της τεχνητής νοημοσύνης είπε ο CEO που σίγουρα κάτι...ξέρει, τονίζοντας ότι θα ανατρέψει επαγγέλματα όπως η λογιστική, η συγγραφή κειμένων, η αρχιτεκτονική, και γενικότερα, όλα τα επαγγέλματα γνώσης - ακόμη και αυτά που τη...δημιούργησαν, δηλαδή το επάγγελμα του προγραμματιστή και μηχανικού ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Ό,τι επάγγελμα υπάρχει, ό,τι εταιρεία, ό,τι υπηρεσία υπάρχει, θα επηρεαστεί, είπε ο Σουντάρ. Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος να είναι ακτινολόγος. Σε 5 με 10 χρόνια από τώρα, θα πηγαίνει το πρωί στη δουλειά του και θα έχει για βοηθό ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης. Μπορεί να έχει δεκάδες πράγματα να κάνει αλλά ο...βοηθός του θα του ξεχωρίζει και θα του βάζει μπροστά μέσα σε λίγα λεπτά, τις πιο σοβαρές περιπτώσεις, με σειρά προτεραιότητας.

Το πώς θα αλλάξει το ΑΙ τις επιχειρήσεις είναι ένα κεφάλαιο από μόνο του. Αρκεί να πούμε ότι θα αυτοματοποιήσει δεκάδες χιλιάδες εργασίες και διαδικασίες που εκτελούν τώρα άνθρωποι, θα βοηθά στη λήψη αποφάσεων τους ανθρώπους γιατί θα παράγει απίστευτα δεδομένα σε απίστευτο χρόνο, θα βρει λύσεις για την ορθολογικότερη αναζήτηση και εκμετάλλευση ταλέντων, προϊόντων ή πελατών και φυσικά, κατόπιν όλων αυτών, θα εκτοξεύσει την παραγωγικότητα στα εργασιακά περιβάλλοντα.

Το ΑΙ θα είναι θαυματουργό και ωφέλιμο, μπορεί όμως να γίνει και πολύ βλαβερό και καταστροφικό - όπως ακριβώς ο άνθρωπος. Για την ακρίβεια, είπε ο CEO, θα γίνει τόσο ωφέλιμο για την ανθρωπότητα, όσο θα του επιτρέψει η ανθρώπινη φύση.

Διότι ακριβώς όπως παράγει σωστά και αληθινά αποτελέσματα μπορεί, σκοπίμως, να παράγει τελείως αληθοφανή fake news και παραπληροφόρηση, χωρίς ο αποδέκτης να παίρνει καθόλου χαμπάρι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Για αυτό και πρέπει γρήγορα, πολύ γρήγορα, η ανθρωπότητα να λάβει μέτρα. Ειδικοί, όχι μόνο των υπολογιστών, αλλά και ακαδημαϊκοί, πολιτικοί, κοινωνικοί επιστήμονες, ακόμη και φιλόσοφοι, πρέπει να ενώσουν δυνάμεις και να βγάλουν νόμους και κανονισμούς που θα τιμωρούν σκληρά την καταχρηστική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και θα θέτουν όρια στον ανταγωνισμό των τεχνολογικών εταιρειών. Τα κράτη θα πρέπει να υπογράψουν Συνθήκες για να την καταστήσουν ασφαλή για την ανθρωπότητα και εντός των ορίων της ηθικής. Δεν φτάνει να βάλει κάθε εταιρεία τους κανόνες της.

Έχουμε μπροστά μας μια επανάσταση, που πραγματοποιείται πολύ πιο γρήγορα από όσο μπορούμε ν' αντιληφθούμε και να επεξεργαστούμε. Ίση σε σημασία και εύρος όπως η ανακάλυψη του τροχού ή της φωτιάς, είπε ο κ. Sundar Pichai.

Τελικά αισιόδοξος;

Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να κρατά ξύπνιο τα βράδια τον CEO της Google, μπορεί να θεωρεί ότι χρειάζεται κυβερνητική ρύθμιση ανάλογη με εκείνη των πυρηνικών, αλλά εν κατακλείδι δηλώνει αισιόδοξος για την πορεία της.

Η μητρική εταιρεία της Google, η Alphabet, κατέχει την εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης DeepMind με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Google έχει ήδη λανσάρει ένα chatbot AI, το Bard, σε μια προσπάθεια να «απαντήσει» στο δημοφιλές ChatGPT και στη συμφωνία πολλών δισεκατομμυρίων του OpenAI με τη Microsoft.

Ο CEO υποστήριξε ότι η έκδοση της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης της Google που είναι πλέον διαθέσιμη στο κοινό μέσω του Bard chatbot, είναι ασφαλής και ότι η εταιρεία δεν κυκλοφορεί πιο εξελιγμένες εκδόσεις του Bard στο κοινό "δοκιμαστικά"...

Δεν παρέλειψε βεβαίως να συμπληρώσει ότι όπως δεν καταλαβαίνουμε πλήρως πώς λειτουργεί ο ανθρώπινος νους, έτσι δεν καταλαβαίνουμε εντελώς και πώς λειτουργεί ο...τεχνητός.

Σε σύγκριση ωστόσο με οποιαδήποτε άλλη τεχνολογία βλέπει περισσότερους ανθρώπους να ανησυχούν γι’ αυτήν, πολύ πιο γρήγορα. Για αυτό το λόγο αισθάνεται αισιόδοξος.

Σημειώνεται ότι τον Μάρτιο, ο Elon Musk, ο Steve και δεκάδες ακαδημαϊκοί κάλεσαν για άμεση παύση στα "εκπαιδευτικά πειράματα" της τεχνητής νοημοσύνης όπως το GPT-4, το κορυφαίο μοντέλο της OpenAI. Περισσότερα από 25.000 άτομα έχουν υπογράψει την σχετική επιστολή από τότε.

Εντωμεταξύ, πριν λίγα 24ωρα, οι New York Times αποκάλυψαν πως η Google κυκλοφόρησε το Bard μετά από χρόνια εσωτερικών διαφωνιών σχετικά με το αν τα οφέλη του υπερτερούσαν των κινδύνων! Το 2020, ο τεχνολογικός κολοσσός είχε ανακοινώσει και τη Meena, ένα παρόμοιο chatbot, αλλά εκείνο το σύστημα είχε κριθεί τελικά πολύ επικίνδυνο για να κυκλοφορήσει, όπως δήλωσαν τρία άτομα με γνώση της υπόθεσης. Οι ανησυχίες αυτές είχαν αποκαλυφθεί νωρίτερα από την Wall Street Journal.

Πηγή:underwriter.gr

4 Προβολές0 Σχόλια

Comments


bottom of page