top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαΦάνης Μπούκης

2020 Τηλεδιασκέψεις - Μεσαίωνας Η Διαφωτισμός; Τι Μας Περιμένει;


Καθώς αποκλιμακώνονται τα μέτρα της καραντίνας και μπαίνει το καλοκαίρι, ένα ερώτημα ανακύπτει: Τι μας περιμένει ;


Δύο πρόσφατα βιβλία με εκ διαμέτρου αντίθετα σενάρια για το παρόν και το μέλλον επιχειρούν την απάντηση. Το πρώτο από τον J. Bridle τιτλοφορείται «Ο νέος Μεσαίωνας, η τεχνολογία και το τέλος του μέλλοντος». Το πρώτο αναδεικνύει μια πραγματικότητα που εύκολα παραπέμπει σε αντίληψη για «νέο Μεσαίωνα» – πρωτοφανείς υγειονομικές συνθήκες με χιλιάδες θύματα που οδηγούν στη θέση ότι ο πλανήτης φαίνεται ανήμπορος σε τέτοιες νέου είδους απειλές, και επίσης ότι αδυνατεί να τιθασεύει την κλιματική αλλαγή.


Το δεύτερο από τον St. Pinker με τον εντελώς διαφορετικό τίτλο-μήνυμα «Διαφωτισμός τώρα – Το επιχείρημα για τη λογική, την επιστήμη, τον ανθρωπισμό και την πρόοδο». Εκκινώντας από μια μακροϊστορική προσέγγιση επισημαίνει ότι από την εποχή του Διαφωτισμού, το τέλος του 18ου αιώνα, «οι κοινωνίες έχουν γίνει υγιέστερες, πλουσιότερες, ευτυχέστερες, περισσότερο δίκαιες, και περισσότερο εκπαιδευμένες.


Το μόνο σίγουρο είναι ότι σύμφωνα με το «The Economist», τα ευρήματα μελετών και εργασιών Διεθνών πανεπιστημίων και ιδρυμάτων, παγκοσμίως ως το 2030, θα χαθούν το 50% των επαγγελμάτων όπως τα ξέρουμε, θα αλλάξουν το 68% με τη μορφή που τα γνωρίζουμε έως σήμερα, και θα χρειάζεται η χρήση υπολογιστή στο 93% καθολικά!!! Θα έχουμε ψηφιακούς ράφτες, κρεοπώλες, κ.ο.κ.


Αυτό σημαίνει ότι όλοι πρέπει να προετοιμαστούμε κατάλληλα για τη νέα ψηφιακή πραγματικότητα. Η κατάσταση της πανδημίας ως εξελίσσεται, θα διαρκέσει πολύ και κάποιες εφαρμογές στη ζωή μας ήρθαν για να μείνουν. Είναι βέβαιο ότι θα έχουμε εμπλοκές και την επόμενη χρονιά. Άρα οι τηλε-παρακολουθήσεις θα υπάρχουν πλέον στη ζωή μας. Πολιτεία , οι επαγγελματίες, και οι γονείς, πρέπει να έχουν ως κύριο μέλημά τους την προμήθεια , εκμάθηση και χρήση υπολογιστών. Το κάθε σπίτι (ανάλογα με τις δυνατότητές του) πρέπει να αντιμετωπίζει το ζήτημα ως αναγκαία προτεραιότητα και ίσως με τη συνδρομή της πολιτείας. Κάνω το χρήσιμο και βελτιώνομαι όπου υπάρχει έλλειψη χωρίς να γκρινιάζω. Αυτή είναι πρόοδος.


Τα δημοτικά συμβούλια, τα πολιτικά συμβούλια, τα διοικητικά συμβούλια, τα ιατρικά συμβούλια και πλήθος άλλων, θα γίνονται διά τηλεδιασκέψεως. Αν θέλουμε να δώσουμε παραδείγματα σύγχρονης διαχείρισης, και όχι μεσαίωνα! Συνεπώς, η άρνηση μιας χωρίς αμφιβολία απαραίτητης αλλαγής, είναι άτοπη ή ύποπτη.


Το ότι η ζωή μας θα μεταμορφωθεί ριζικά λόγω της αυξημένης χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης και της ηλεκτρονικής, δεν υπάρχει αμφιβολία. Το θέμα είναι να το καταλάβουμε!


Φάνης Μπούκης

Στρατηγικός Συνεργάτης ΠΑΡΟΝ

Ιδρυτής ΠΑΡΟΝ North


2 Προβολές0 Σχόλια

Commenti


bottom of page