Οι διακοπές – ειδικά οι καλοκαιρινές που για σχεδόν όλους μας είναι το μεγάλο διάλειμμα του έτους – αλλάζουν από την ψυχοσύνθεση μας μέχρι και τα… γονίδιά μας. Παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ψυχολογία μας αλλά και στη σωματική μας υγεία, καθώς επηρεάζουν ορμόνες, μειώνουν το στρες και ενισχύουν το ανοσοποιητικό. Είναι λοιπόν κατά κάποιο τρόπο ένα αντιοξειδωτικό για ψυχή και σώμα από τη ρουτίνα της καθημερινότητας.
Το να μπορούμε να απέχουμε για ένα διάστημα, μικρό ή μεγάλο, από το πρόγραμμα που έχει η ζωή μας, η εργασία, η εκπαίδευση και γενικά οι δραστηριότητες που έχουμε επιλέξει είναι πραγματικά αναγκαίο και βάσει ερευνών “σωτήριο” για την υγεία μας.
Ακόμα και αν είστε λοιπόν στην κατηγορία των workaholics ή αυτών που θεωρούν την περίοδο αυτή πολυτέλεια, πάρτε τις διακοπές σας στα σοβαρά, ξεκουραστείτε, γεμίστε μπαταρίες και δώστε στον εαυτό σας αυτό που έχετε ανάγκη, αλλά λόγω των συνθηκών, λόγω δουλειάς και υποχρεώσεων, το στερείστε.
Η ευεργετική επίδραση των διακοπών καταγράφεται συνέχεια από ερευνητές τα τελευταία χρόνια. Έρευνα της edreams ODIGEO που διεξήχθη μέσα στο 2023 σε 10.000 ταξιδιώτες σε οκτώ χώρες καταγράφει ότι το 92% των ταξιδιωτών θεωρεί πως οι διακοπές έχουν από πολύ θετική μέχρι αρκετά θετική επίδραση στην ψυχολογία και τη διάθεσή τους. Μάλιστα σαν πιο ωφέλιμη “δραστηριότητα” κατά τη διάρκεια των διακοπών, χαρακτηρίστηκε το “να χαλαρώνεις και να μην κάνεις τίποτα” από το 42% των ερωτηθέντων παγκοσμίως, ενώ ακολουθούν “η περιήγηση στα αξιοθέατα” με ποσοστό 35% και “το διάβασμα” με ποσοστό 19%.
Μία άλλη πτυχή που ενδεχομένως δεν θα μπορούσαμε να σκεφτούμε εύκολα είναι η επίπτωση που έχει η ξεγνοιασιά και η χαρά των διακοπών στα γονίδια μας. Αμερικανική επιστημονική μελέτη του 2016, με επικεφαλής τον καθηγητή γενετικής Έρικ Σαντ της Ιατρικής Σχολής Icahn του Όρους Σινά της Νέας Υόρκης, δημοσιεύει ότι μέσα από αναλύσεις αίματος για τη δραστηριότητα 2.000 γονιδίων αποδεικνύεται πως οι διακοπές βελτιώνουν τη λειτουργία των γονιδίων και του ανοσοποιητικού. Μέσα σε μία εβδομάδα διακοπών μπορούν να πυροδοτηθούν αλλαγές στο DNA και να μειωθεί ο επίπεδο τοξικών πρωτεϊνών που συνδέονται με το άγχος και την κατάθλιψη.
Επιπρόσθετα, μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2019 από τους καθηγητές του Πανεπιστημίου των Συρακουσών Bryce Hruska και Brooks Gump αποκαλύπτει ότι μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου απλώς πηγαίνοντας διακοπές. «Αυτό που βρήκαμε από την έρευνα είναι ότι οι άνθρωποι που κάνουν διακοπές πιο συχνά τους τελευταίους 12 μήνες έχουν χαμηλότερο κίνδυνο για μεταβολικό σύνδρομο και μεταβολικά συμπτώματα», λέει ο Hruska, επίκουρος καθηγητής δημόσιας υγείας στο David B. Falk College of Sport and Human Dynamics. «Το μεταβολικό σύνδρομο είναι μια συλλογή παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις. Όσους περισσότερους παράγοντες έχετε, διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Το σημαντικό είναι ότι όσες περισσότερες διακοπές κάνουν οι άνθρωποι τόσο μειώνεται ο κίνδυνος για καρδιαγγειακή νόσο».
Εφοδιαστείτε λοιπόν με τα απαραίτητα και κυρίως με την καλή σας διάθεση, φτιάξτε βαλίτσα, απολαύστε κάθε στιγμή και προσπαθήστε να κάνετε αυτό που σας λείπει. Καλές διακοπές!
Πηγή: insurance daily
Comments